Qui som?

Implicació amb el territori

Un dels anhels de la MANCOMUNITAT és que al món s’hi generin menys residus. Per ara, però, centrem els nostres esforços en fomentar la consciència ambiental al Camp de Tarragona i a contribuir en què la gestió dels residus que no s’han pogut evitar tingui el mínim impacte ambiental possible.

Tenim les mans al present, i la ment posada al futur per encaminar-nos cap a la descarbonització total dels nostres processos i la captació de CO₂.

Dins de la jerarquia dels residus

Per l’activitat que desenvolupem, formem part de la jerarquia de residus: valoritzem energèticament els residus municipals sòlids que no s’han pogut recuperar per altres vies. Amb aquest tractament, es genera energia tèrmica i elèctrica i es redueix fins a un 3% el volum dels residus que no es recuperen i han d’acabar a l’abocador. La part tècnica i industrial de la nostra tasca de gestió de residus municipals la realitza SIRUSA, servei públic que explota les nostres instal·lacions.

Però la nostra mirada està fixada enen un pas molt més important: la prevenció del residus. És per això, que a escala territorial volem contribuir a fomentar la cultura ambiental entre la població, a través de l’educació ambiental i la transparència. Així mateix, conscients que els recursos naturals del planeta són limitats i s’estan esgotant, apostem per impulsar la transició cap a una economia circular plena.

En definitiva, amb la nostra filosofia i les nostres accions, volem ser més eficients i sostenibles i contribuir a què el territori també ho vulgui ser!

Col·laboració amb entitats

A més de campanyes de sensibilització adreçades al conjunt de la ciutadania, com a administració pública supramunicipal hem d’estar en contacte amb la població. La MANCOMUNITAT sovint participa en activitats de temàtica mediambiental en forma de xerrades, recollides de residus i estudis, amb el suport i col·laboració d’entitats del territori o altres ens públics.

Ajuts directes per l’educació ambiental

La MANCOMUNITAT col·labora amb els ajuntaments mancomunats, en matèria de sensibilització, per la promoció de campanyes o activitats d’educació ambiental als seus municipis.

Premis Ones SIRUSA

Des de l’any 2010, la MANCOMUNITAT col·labora amb els Premis Ones que organitza l’entitat ecologista Mare Terra Fundació Mediterrània, amb l’atorgament del Premi SIRUSA a una persona o entitat del territori. Aquest reconeixement té la voluntat de donar visibilitat a la tasca o aportació de persones i entitats del territori, en pro de la sostenibilitat i els treballs en benefici de mitigar els efectes del canvi climàtic.

  • 2024

    Consell Comarcal de la Conca de Barberà | Com a ens públic gestor de residus municipals, hem volgut reconèixer l’extraordinària tasca que ha estat realitzant el Consell Comarcal de la Conca de Barberà respecte a la gestió dels residus municipals i la sensibilització ambiental que han dut a terme i que han sabut transmetre a la ciutadania. Es tracta d’una eficiència en la recollida selectiva sostinguda en el temps des de fa més d’una dècada, però que l’any 2020 va créixer de forma considerable, registrant una taxa de recollida de més del 80% (la mitjana catalana és d’aproximadament el 47%). La Conca de Barberà, doncs, ha assolit nivells d’excel·lència en la recollida selectiva, consolidant-se com a exemple a seguir pel conjunt del territori català, de l’Estat i d’Europa. En definitiva, han aconseguit el difícil repte de conscienciar el conjunt de la ciutadania, així com implicar els visitants ocasionals. Perquè com expressa el lema de la seva campanya, “Si t’agrada viure aquí, recicla!

  • 2023

    Marc Castellnou | Natural de Tivissa, ha apagat i analitzat incendis forestals arreu del món. Llicenciat en Enginyeria Forestal (Universitat de Lleida), la seva trajectòria va lligada a l’anàlisi, estratègia i interpretació dels incendis forestals amb l’objectiu d’anticipar la seva evolució davant dels canvis naturals i meteorològics. L’any 1999, va ser un dels impulsors del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF – Bombers de la Generalitat), del qual actualment n’és Inspector en cap. Un dels seus treballs recents ha estat sobre els pirocumulonimbus, núvols de tempesta que s’originen a causa de la calor d’un foc forestal.SIRUSA li ha volgut concedir el seu guardó per la seva expertesa en el medi natural i el treball continu per prevenir els nostres boscos dels incendis forestals, així com pels seus dots com a divulgador en temes de piroecologia, meteorologia i canvi climàtic.

  • 2022

    Puri Canals | Ha treballat en favor de la conservació del planeta en moviments i organitzacions locals, nacionals i internacionals; arribant a ser vicepresidenta de la UICN mundial. Des de 2009 és la presidenta de MedPAN. La seva carrera ha estat premiada, entre altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 2020. Se li concedeix el Premi Ones Sirusa per la seva llarga trajectòria en ciències biològiques i el seu compromís amb la conservació i la defensa del medi ambient. Per fer-se valdre fins a convertir-se en una referent científica de Tarragona i d’arreu.

  • 2021

    Manola Brunet |És la veu de l’expertesa en canvi climàtic de Tarragona, i també de l’estat espanyol. Actualment és la primera dona, i la primera espanyola, en presidir la Comissió Internacional de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial. Va rebre el Premi SIRUSA pel seu compromís ferm amb la lluita contra el canvi climàtic durant tota la seva trajectòria. Per les seves contribucions científiques i de divulgació i sensibilització en tot el territori, sempre mantenint també la defensa i la visibilització de la dona científica, arribant així a ocupar càrrecs en organitzacions mundials.

Pàgina dels Premis Ones