No guardem els antibiòtics caducats!

  • Dimecres, 04 Setembre 2024

Gestionar correctament els residus dels medicaments —i el producte en si— és favorable en diversos aspectes: per seguretat pública, prevenció de l'abús de medicaments, per reducció de costos de fabricació, per garantir la salut del medi ambient i per fomentar la consciència social en termes de recollida selectiva.

Els medicaments són residus especials durant tot el seu cicle de vida i no s’han de gestionar mai a la lleugera. Evidentment, fer-ne un bon ús, conscient, mesurat i seguint les pautes indicades, és important per a la salut. Sabem que no és recomanable automedicar-se, però especialment amb medicaments forts que requereixen tractaments controlats. Un exemple són els antibiòtics: què s’ha de fer si en sobren, una vegada acabat el tractament? Doncs bé, no s’han de llençar a les escombraries ni tampoc s’han d’acumular, ja que seria fàcil que caduquessin o se’n fes un mal ús. S’han de portar a una farmàcia, on els gestionaran a través del punt SIGRE. Allí gestionaran tant els productes no utilitzats com els caducats.

SIGRE (Sistema integrat de gestió i recollida d’envasos) és l’òrgan encarregat de la implantació i desenvolupament de la recollida de medicaments a les farmàcies i d’assumir tots els costos derivats del seu funcionament. Aquesta societat està formada per laboratoris farmacèutics (Farmaindústria), distribuïdors (FEDIFAR) i el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, per adaptar-se als requisits de la Llei d’envasos i residus d’envasos.

Si fer un ús irresponsable dels medicaments pot tenir conseqüències en la salut, gestionar malament els seus residus en té per al medi ambient:

 

Molts envasos!

Els medicaments venen envasats amb formats i materials ben diversos. Però cal tenir en compte que tot allò que ha estat en contacte amb el medicament conté restes químiques que contaminarien altres envasos de la seva fracció material —plàstic, vidre o paper—. Per tant, els residus de packaging dels medicaments també s’han de disposar als punts SIGRE.

També cal pensar en els articles sanitaris que no són específicament productes químics, sinó sanitaris, electrònics o especials. En aquest cas, la xeringa hauria d’anar al punt verd (encara que és possible que també es reculli en farmàcies i centres sanitaris); els medicaments i els envasos corresponents aniran al punt SIGRE; i la mascareta i els guants, a la fracció resta. I el termòmetre és un RAEE (residus d’aparells elèctrics i electrònics): en aquest cas, les empreses que venen aquests articles els han de recollir, o també es podria disposar al punt verd o deixalleria.

 

El xarop no es llença al lavabo!

Els medicaments que es llencen pel desaigüe o el vàter, siguin líquids o sòlids, són alguns dels elements més contaminants de les aigües subterrànies. A més, quina necessitat hi ha de llençar medicaments per aquesta via, si els envasos que els contenen s’han de portar també al punt SIGRE de les farmàcies?

Més informació sobre la gestió dels medicaments:

> https://www.miteco.gob.es/fr/calidad-y-evaluacion-ambiental/temas/prevencion-y-gestion-residuos/flujos/domesticos/fracciones/medicamentos/cual-es-su-ciclo-gestion.html

> https://residus.gencat.cat/ca/ambits_dactuacio/recollida_selectiva/sistemes_integrats_de_gestio/sigre/index.html

> https://sigre.es/farmacias#por-que-y-como-adherirse