Entendre els nostres residus per evitar-los

  • Dimarts, 23 Maig 2023

Una de les millors maneres de reduir els residus domèstics és evitar crear-ne. Entenem què mostren les deixalles, sobre els nostres hàbits de vida i de consum?

Què llencem a les escombraries, en quines fraccions separem els residus, cada quant ho baixem al contenidor: els nostres residus són mostra dels hàbits de vida i de consum. Tant a casa com a la feina, segurament generem deixalles de tota mena, des de restes de menjar fins a bombetes, passant per diaris vells i una gran quantitat d’ampolles de plàstic i brics.

Aproximadament, en els següents proporcions:


Consultar l’informe complet: “Petjada de carboni de la gestió de residus municipals de catalunya (2020)”

Es tracta d’una gran varietat de fraccions susceptibles de ser reciclades, que es malbaraten si no se’n fa recollida selectiva. Si l’excusa per no separar és la manca d’espai, la solució demana intentar evitar generar tants residus. Aquí uns quants plantejaments senzills per reduir-ne el volum.

Entenem les deixalles que generem? És a dir, què descartem, per què i com. És moment per fixar-nos-hi, treure conclusions i actuar. Si la nostra fracció orgànica s’omple d’aliments que s’han malmès, hem de plantejar si comprem més del necessari o si és que no els conservem correctament. Per exemple, s’estima que cada persona que viu a Catalunya genera uns 35 kg de residus alimentaris, dels quals el 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars, el 16% en supermercats, al voltant del 12% en llocs d’hostaleria i, en percentatges menors, en esdeveniments i mercats. A més, el malbaratament alimentari genera aproximadament el 10% de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle. No és possible planificar-nos correctament per evitar desaprofitar tal quantitat d’aliments?

Si veiem que el contenidor dels envasos lleugers també s’omple sense aturador, potser és el moment de buscar alternatives a alguns productes. Per exemple, aigua de l’aixeta, gerres filtradores, tractaments d’osmosis o bé, garrafes grans, en lloc de comprar i llençar desenes d’ampolles d’aigua cada la setmana.

I fins i tot els residus que no podem evitar, convé intentar reutilitzar-los. Aprofitar envasos per conservar-hi altres coses, roba vella per fer draps, fer créixer plantes en recipients diversos o fer infinits projectes de bricolatges amb materials vells. Tot és qüestió de consciència, responsabilitat i creativitat!