I aquest Sant Joan, què s’ha de fer amb els residus pirotècnics?

  • Dimecres, 21 Juny 2023

Petards, bengales o altres articles explosius sense cremar no s'han de dipositar mai en un contenidor.

Deixar l’espai públic com ens agrada trobar-lo. Aquests dies de celebracions i revetlles també hem d’evitar abandonar residus als carrers i zones naturals. Festes com les de Sant Joan són una bona ocasió per propagar la consciència ambientali marcar la diferència, tot comprant de forma mesurada i optant per articles reutilitzables. En definitiva, reduint el volum de les deixalles generades i separant correctament.

Els residus pirotècnics fets servir —que han explotat— es poden dipositar als contenidors de la fracció resta, sempre havent assegurat primer que estiguin completament apagats i freds. És convenient no llençar petards en àrees naturals com boscos i platges, no només pel perill d’incendi que suposa sinó també pel grau de dificultat que aquestes zones presenten a l’hora de retirar els residus. Cal tenir present que les deixalles no apareixen ni es recullen soles.

I què fem amb la pirotècnia que no ha explotat? El material pirotècnic pot perdre part de la potència quan han passat molts anys o si està mullat, però no convé arriscar-se: la millor manera de destruir un petard és explotar-lo per assegurar que se’n crema la pólvora. En qualsevol cas, el que no es pot fer és llençar un petard sense explotar a la brossa.

Els petards, bengales i altres articles que continguin pólvora es consideren material explosiu i, per tant, no es poden dipositar en cap dels contenidors de recollida selectiva ni tampoc als punts verds o deixalleries. En cas de tenir material pirotècnic sense fer servir i voler-se’n desfer, es recomana dur-lo a un comerç de pirotècnica, o contactar amb l’empresa productora o centre especialitzat.

Celebracions sostenibles

Quan s’han d‘organitzar festes —i, en general, sempre que es fa la compra— la planificació i un consum responsable és la millor forma d’estalvi econòmic i de reducció de l’impacte ambiental. Algunes bones pràctiques són comprar de forma mesurada, conservar bé els aliments per evitar-ne el malbaratament, optar per articles reutilitzables, en lloc d’un sol ús, o fets amb materials biodegradables. Per exemple, estovalles de tela, gots i plats de materials reutilitzables, gerres per als líquids o carmanyoles de vidre per a guardar els aliments.

També pel que fa a la decoració, es pot aprofitar i guardar la d’altres festes o fabricar-la amb materials reutilitzats i una mica de creativitat. En tot cas, després cada residu al contenidor corresponent.


Normativa relacionada amb els residus pirotècnics: