I ara, a quin contenidor dipositem les mascaretes?

  • Dijous, 06 Juliol 2023

Amb la pandèmia de la Covid-19 hem incorporat hàbits d'higiene i protecció que redueixen notablement el contagi de malalties infeccioses i que no s'haurien de deixar d'aplicar. Per responsabilitat i solidaritat, no desterrem del tot les mascaretes!

El BOE ja ha publicat l’esperat final de l’ús obligatori de les mascaretes facials de protecció en els darrers espais públics que quedaven —centres mèdics, farmàcies, residències assistides i similars—. Què fem, doncs, amb les mascaretes que hem anat acumulant?

Fem primer una reflexió sobre què hem après d’aquesta experiència. En altres cultures, és molt habitual fer servir mascaretes facials quan es tenen símptomes de qualsevol malaltia respiratòria. És una mesura de responsabilitat i solidaritat que evita els contagis. De fet, s’ha pogut comprovar que els hàbits que es van incorporar durant la pandèmia —tapar-se boca i nas, desinfectar mans, etc.— van reduir notablement la propagació de moltes malalties contagioses.

Cal pensar que tot i tenir la Covid-19 ja sota control, hi ha d’altres patologies infeccioses que es poden prevenir amb mesures de protecció, com l’ús de la mascareta. Per això, és convenient no precipitar-se a llençar aquests articles. Si es tracta de mascaretes no usades o fetes de materials reutilitzables, com la tela, encara tenen una vida útil que no s’ha de desaprofitar: més val guardar-les per si en algun moment de refredat o infecció vírica, cal treure-les del calaix.

En tot cas, si es tracta de mascaretes no reutilitzables que fetes servir, aquestes sí que són residus no reciclables i cal dipositar-les sempre al contenidor gris!