L’usar i llençar mai no treurà el millor de nosaltres

  • Dimarts, 13 Agost 2024

L’economia circular es fonamenta en el principi de reduir, reutilitzar i reciclar, amb l’objectiu de minimitzar el malbaratament de recursos i la generació de residus. Al llarg de tota la cadena de producció i consum s’adopten dinàmiques més sostenibles amb l’objectiu de què els materials emprats puguin fer-se servir tantes vegades com sigui possible: que circulin. I, al mateix temps que s’aprofita el material, es redueix la necessitat d’extreure noves matèries primeres i també disminueix la generació de residus a tractar i eliminar.

De fet, reutilitzar els productes i materials és el que s’havia fet sempre. Però amb la revolució industrial va sorgir el model d’economia lineal, amb l’inici de la producció en massa i l’ús de combustibles fòssils, i oblidant-nos de pensar a llarg termini amb la preservació dels recursos naturals.

El model d’economia lineal està fonamentada en els productes d’un sol ús, un consum que s’enforteix per dinàmiques com preus molt baixos i l’obsolescència programada. Però el cost ambiental no es té pas en compte. Quan utilitzem articles d’un sol ús i, a més no es dipositen al lloc pertinent perquè es reciclin, estem malbaratant recursos valuosos. A més, aquest sistema genera una enorme quantitat de residus que, moltes vegades, acaben en abocadors o oceans, contribuint a la contaminació i danyant la biodiversitat.

Una llauna d’alumini abandonada al carrer representa tirar per terra (literalment) hores, energia i esforços per extreure bauxita de la natura, preparar el metall i refinar-lo, fabricar la llauna, etc. Si aquesta llauna hagués estat dipositada al contenidor d’envasos lleugers, no caldria tornar a extreure material.

Adoptar un model d’economia circular ens permetria tancar el cicle de vida dels productes, alhora que fomentem una cultura de sostenibilitat i responsabilitat ambiental. Això no només assegura la preservació dels recursos per a les generacions futures, sinó que també pot obrir noves oportunitats econòmiques i crear una societat més justa i equilibrada. Per tant, és fonamental promoure alternatives a l’ús i rebuig, com ara la reparació, el lloguer o la reutilització, que no només disminueixen l’impacte ambiental, sinó que també potencien una economia més resilient i sostenible.