Mantinguem la calma!

  • Dimecres, 22 Novembre 2023

És fantàstic aprofitar els descomptes que ofereixen les empreses, però evitem que aquestes s'aprofitin de nosaltres!

Les paraules black i friday, que ja omplen aparadors, xarxes socials i butlletins electrònics, conviden a comprar a uns preus imbatibles i recorden que d’aquí a un mes ja serà Nadal.

El black friday (que literalment vol dir divendres negre) va començar a celebrar-se als Estats Units i se situa en el calendari l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies. No només el divendres en qüestió, sinó també dies abans i durant el cap de setmana, tota mena de comerços o serveis ofereixen preus suposadament molt més baixos. Aquesta campanya comercial es remata amb l’anomenat Cyber Monday, el dilluns següent, en què agafen el protagonisme els productes tecnològics i digitals.

És fantàstic aprofitar els descomptes que ofereixen les empreses, però evitem que aquestes s’aprofitin de nosaltres!

Segur que són preus més baixos?

Organitzacions de consum, com OCU, evidencien que les empreses no sempre abaixen els preus en aquests períodes de rebaixes: en molts casos, es mantenen igual o s’han inflat. Consumir de forma responsable vol dir comparar i valorar preus, qualitats, durabilitat, especificacions tècniques, garanties, etc. i pot requerir un temps. És aconsellable mantenir la calma i esperar a trobar la millor opció, sobretot en productes grans que ens hagin de durar.

Canalitzar el consum(isme) de forma solidària

La contraproposta se situa al dimarts següent del Black Friday —i l’endemà del cyber dilluns— i vol promoure la solidaritat. El Giving Tuesday (dimarts de donar) se celebra des de l’any 2012 i s’aprofita per fomentar les donacions i accions solidàries i fer-se’n ressò. Com a campanya solidària més local, aquests dies 24 i 25 de novembre torna el Gran Recapte als supermercats catalans. La febre consumista es pot canalitzar d’altres maneres!

Compres i petjada ecològica

Aprofitant que aquests dies celebrem la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, cal tenir en compte que hi ha formes de consum que eviten la generació de molts residus, que són innecessaris. Les compres de proximitat, en circuits de segona mà i els envasos reutilitzables són alguns exemples de com les nostres adquisicions poden ser més sostenibles. En parlem a l’article “No et deixis embolicar!.

I, ja que som a les portes del mes de desembre, val la pena recordar que cap festa hauria d’estar basada en el consumisme i el materialisme. Potenciem la responsabilitat, la circularitat i la creativitat a favor del planeta i de la nostra economia!