Un Nadal sense ‘pongos’

  • Dimecres, 15 Novembre 2023

Encertar un regal sempre fa il·lusió. Demostra interès i un coneixement de la persona receptora. I no hauria de tenir res a veure amb el preu ni l'origen de l'obsequi.

En castellà col·loquial, s’anomena un pongo a un objecte, sovint de dubtós encant i del tot impersonal, que es regala per compromís a algú (que es pregunta “¿dónde lo pongo?“). Són articles destinats, generalment, a quedar oblidats en algun racó.

Els pongos ens poden arribar des de llocs diversos: aniversaris, amics invisibles, obsequis de marxantatge, records de casaments, congressos, etc. En aquest sentit, també podem considerar pongosaltres detalls que, malgrat no ser lletjos ni inútils, no farem servir perquè ja en tenim molts d’iguals. Pot passar amb bosses de tela, bolígrafs o lanyards-portaclaus.

No perdem de vista que qualsevol article té un cost econòmic i ambiental que no val la pena si no se’n farà cap ús.

Solidaritat i circularitat

A l’època de Nadal s’organitzen moltes recollides de joguines, regals o de roba, així com mercadets d’intercanvi i segona mà. Aprofitem aquestes dates per revisar armaris i calaixos i ajudem a valoritzar els articles que no s’han fet servir en molt de temps, sigui en circuits d’intercanvi o a la deixalleria perquè se’n reciclin els materials.

 

Encertar un regal sempre fa il·lusió. Demostra interès i un coneixement de la persona receptora. I no hauria de tenir res a veure amb el preu ni l’origen de l’obsequi.

Per exemple, en una llibreria de segona mà ens podem deixar portar per les sensacions. Guaitar entre els gèneres, els títols i les cobertes i pensar quin llibre podria agradar als nostres éssers estimats: novel·les, assajos, guies de viatges, diccionaris… Un avantatge de regalar llibres de segona mà és que si, malgrat tot, no s’encerta la tria, no hi ha grans pèrdues econòmiques ni augmenta la petjada de carboni. I podrà continuar circulant!

Més idees per promoure la prevenció de residus? A més de productes de segona mà, es poden regalar aparells electrònics reacondicionats (refurbished), entrades d’espectacles, experiències, productes gastronòmics, etc. En definitiva, evitar el materialisme innecessari!

No t’emboliquis!

Fa vora un mes celebràvem la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany s’ha dedicat als embalatges. Una acció sostenible que podem posar en pràctica aquestes festes és evitar residus a l’hora d’embolicar els regals.

S’estima que durant les festes de Nadal es gasten uns 70 km (l’equivalent a 10.000 camps de futbol) de paper de regal, només a l’Estat espanyol! Es pot buscar alternatives com fer-ho amb teles —mocadors, peces de roba velles— i cintes, amb pàgines de diaris o revistes. Amb una mica de creativitat podem reduir la generació de residus de paper i plàstics!