El Dia Internacional del Canvi Climàtic, establert el 24 d’octubre, està dedicat a promoure consciència i sensibilitzar la comunitat mundial al voltant dels efectes que l’acció humana té en el planeta. Si hi ha diverses maneres alternatives per fer alguna cosa, cal intentar optar per la que tingui un menor impacte en el medi ambient; una menor petjada ecològica. Moltes vegades són accions modestes, que podria semblar que no tinguin conseqüències. Per exemple, espolsar-nos diverses vegades les mans quan ens les hem rentat, ens estalvia l’ús de diversos tovallons de paper eixugamans.
Parlar “del temps” és recurrent per omplir silencis, però cal ser conscient que els fenòmens meteorològics que normalment destaquem —que ha estat un dels estius més calorosos que recordem; que plou massa poc, però quan ho fa, moltes vegades fa destrosses; que cada cop es noten menys la primavera i la tardor— són exemples de què el canvi climàtic existeix i els seus efectes augmenten. És un fet que l’aigua del mar s’escalfa i que pot acabar superant l’increment dels 1,5 ºC, temperatura marcada com al llindar màxim. És un altre fet que s’està perdent biodiversitat, i que la desaparició de fauna i flora desencadena tota una sèrie de problemes ambientals, com incendis forestals molt més virulents que mai.
El canvi climàtic fa referència a la variació a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics del planeta, atribuïda principalment a l’activitat humana, especialment a l’ús de combustibles fòssils. El següent vídeo mostra l’augment de les temperatures del planeta entre els anys 1880 i el 2022.
Com hem arribat aquí?
La principal causa del canvi climàtic és l’emissió de Gasos amb Efecte d’Hivernacle (GEH), especialment generats per un ús desmesurat de combustibles fòssils, carbó i gas. La contaminació de l’aire i les aigües provoca greus problemes en la salut del planeta i dels éssers que hi habiten. Per això, una de les mesures clau per començar a restaurar la situació és la descarbonització: reduir les emissions de CO2, sobretot a escala industrial, però també en el dia a dia.
ODS 13. Acció climàtica. Un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible estableix que “cal adoptar mesures urgents per a combatre el Canvi climàtic i els seus efectes”.
Qui més qui menys entén l’exigència d’aturar els efectes tan nocius del canvi climàtic, però no tothom té clar que la responsabilitat també és seva. I, ni de bon tros, tothom té la disposició de realitzar algun canvi d’hàbits o esforç a favor del planeta.
Però totes les persones tenim la facultat i la responsabilitat de reduir la nostra petjada ambiental. Al cap i a la fi, és una qüestió d’educació ambiental: una persona amb consciència ecològica actuarà de forma respectuosa amb el medi ambient sempre, en l’àmbit personal i en el professional, i tant si es dedica al sector primari, secundari o terciari. Els hàbits i valors que interioritzem i apliquem s’acaben incorporant en totes les esferes de la vida.
La responsabilitat és actuar.
Més informació:
Naciones Unidas. Acción por el clima: “¿Qué es el cambio climático?