Del 16 al 24 de novembre celebrem la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany arriba a la quinzena edició i es dedica al malbaratament alimentari. Aquesta campanya se celebra uns dies abans del fenomen global divendres negre o Black Friday, una de les dates estrella del foment del consumisme. Aprofitar les rebaixes és útil per comprar el que es necessita a un preu més econòmic, però cal fer-ho de forma conscient.
El lema d’enguany és Malbaratar aliments és de mal gust! i té com a objectiu sensibilitzar sobre l’impacte que té desaprofitar aliments bons per al consum.
Es malbaraten aliments al llarg de tota la cadena de subministrament, des de la producció inicial fins a l’etapa de consum. Es malbaraten aliments en el moment de producció, a les fàbriques, a les botigues, a les llars, als restaurants… Es quantifica que es desaprofiten uns 1.300 milions de tones d’aliments bons cada any en el conjunt mundial: un terç dels aliments que es produixen pel consum humà. A Catalunya, es malbaraten més de 260 milions de tones de menjar cada any, que equivalen a 35 kg per habitant. Una xifra molt per sota de la mitjana de la Unió Europea —131 kg/habitant—, però molt excessiva igualment!
Evitar llençar aliments bons és un deure ètic i ambiental!
Si el malbaratament d’aliments fos un país, seria el tercer generador de gasos amb efecte d’hivernacle del món. Just per darrere de la Xina i dels Estats Units d’Amèrica! Recordem-ho quan llencem alguna cosa perquè ens caduca, perquè no ho hem conservat bé o perquè no fem servir mai les sobres que se’ns fan malbé a la nevera.
El fet és que es tracta de contaminació de la qual tota la població en som responsables. El malbaratament alimentari és una de les causes de generació de gasos d’efecte hivernacle més grans del món. Si fos un país, seria el tercer més generador, per darrere de la Xina i dels Estats Units! Segons dades de la FAO, s’estima que la petjada de carboni del malbaratament d’aliments és d’uns 3.300 milions de tones de CO2eq alliberats cada any. L’aigua que s’utilitza cada any per produir els aliments que es perden o malgasten (250km3) equival 3 vegades el volum d’aigua del llac de Ginebra.
D’altra banda, només un percentatge petit dels aliments que es malbaraten acaben reutilitzant-se com a compost. La gran majoria acaben barrejats amb els residus municipals sòlids de la fracció resta, que es porten a valorització energètica o, en el pitjor dels casos, es disposen a l’abocador.