Compres circulars

  • Dissabte, 13 Juliol 2024

Sovint, es fa difícil no trobar-nos bosses de plàstic abandonades al medi natural. Malgrat que la normativa pretén que aquests articles d’un sol ús —que s’estima es fan servir durant uns 12 minuts en total— quedin enrere, la realitat és que segueixen ben presents.

El 3 de juliol se celebra el Dia internacional lliure de bosses de plàstic, una iniciativa que ens recorda la importància de reduir la contaminació que generem amb l’ús excessiu d’aquests articles. El plàstic, un material tan present en la nostra vida quotidiana, és un dels principals responsables de la contaminació del nostre planeta quan els seus residus no es gestionen correctament, ja que triga centenars d’anys a degradar-se.

Per això, és important fer un pas endavant i substituir les bosses de plàstic per bosses reutilitzables. Les bosses de tela o plàstic reciclat són una opció molt més sostenible, ja que les podem utilitzar una vegada i una altra sense generar residus. A més a més, les bosses reutilitzables solen ser molt més resistents i duradores que les d’un sol ús, i aguanten més pes i moviments.

Utilitzar bosses reutilitzables també ajuda a estalviar diners perquè, a la llarga, evitarem haver de comprar bosses de plàstic cada vegada que anem de compres. És una forma senzilla i econòmica de contribuir a la conservació del medi ambient i a reduir la quantitat de residus que generem.

Planificar surt més a compte

A l’hora d’anar, a comprar és millor tenir preparada la llista de les coses que es necessiten. Si es tracta d’aliments, també és bona idea portar els recipients o bosses que caldran per conservar-ho i assegurar que hi haurà lloc a la nevera o al congelador: planificar per no comprar de forma compulsiva i acabar malbaratant productes. També és útil portar a sobre una bossa de tela plegada, per si s’ha de realitzar una compra imprevista.