Els contenidors de la platja

  • Dimarts, 09 Juliol 2024

Al Camp de Tarragona, amb el bon clima i alguna platja sempre a prop, la temporada d’estiu comença aviat! Si no hem fet servir l’equipació per a anar a l’aigua en diversos mesos, pot ser que ens trobem alguna cosa que vulguem substituir. No perdem de vista que potser un article no és el nostre gust o està envellit, però pot fer servei a una altra persona. Per això, dipositar els residus al lloc correcte contribueix a allargar la vida dels materials i productes. Sigui per a l’inici o el final de la temporada estiuenca, us deixem alguns exemples de com gestionar aquests residus!

Para-sols o ombrel·les. Quan es fan malbé aquest tipus d’articles, igual que els paraigües per la pluja, no els hem de deixar a la fracció resta. Sovint porten teles, metalls i plàstics que es poden valoritzar materialment. El para-sol és un residu voluminós, pel qual es pot demanar el servei de recollida a l’ens local corresponent, o bé apropar-lo fins a la deixalleria o punt verd.
Per descomptat, en cap cas es poden deixar a la platja o al carrer!

Roba i calçat de bany. Com qualsevol altra peça, quan la volem substituir banyadors, tovalloles, xancles, etc. els hem de dipositar als contenidors especials per a residus tèxtils que hi ha a la via pública (o a la deixalleria fixa o mòbil, si no n’hi ha). Aquests articles poden entrar en circuits de segona mà o se’n reciclaran les fibres. I els accessoris per nedar? Si no són de tela o calçat, més val deixar-los directament al punt verd o a la deixalleria.

Productes de protecció solar. Tant si és en forma de crema, roll-on o esprai, aquests productes solen anar envasats en plàstic i, per tant, es dipositen al contenidor groc. Ara bé, si s’aprofita un producte de temporades anteriors, és important fixar-se en les indicacions de caducitat d’aquests productes perquè no perdin eficàcia. A l’envàs s’hi acostuma a trobar la referència en el format PAO (Period After Opening) de quants mesos dura la crema una vegada el pot ha estat obert .

Aparells d’aire. A l’estiu, ventiladors i similars són gairebé imprescindibles per passar la calor. Com qualsevol aparell electrònic i elèctric —i a l’estiu sovint aprofitem per fer neteja i en trobem d’antic, des d’auriculars fins a telèfons mòbils, i de màquines d’afaitar a televisors de tub—, cal dipositar-los al punt verd o deixalleria perquè se’n recuperin els components.

 

La prevenció de residus, els 365 dies

L’estiu pot ser època de relaxació, però no en matèria de sostenibilitat. Cal continuar practicant un consum conscient, malgrat les rebaixes en la roba, les promocions en la resta de sectors, els souvenirs sense cap utilitat o la calor que dificulta la conservació dels aliments. En aquest cas, cal tenir en compte que la majoria de les carmanyoles i termos o cantimplores guarden molt millor la frescor que els plàstics d’un sol ús.

Gaudir l’estiu sense que augmenti el nostre impacte al planeta només depèn de la consciència ambiental. No costa res consumir de forma sostenible ni separar els residus en les diverses fraccions. Per exemple, els d’un gelat? L’embolcall de plàstic al groc, si porta paper al blau, i si té pal de fusta o ens cal llençar una part del mateix gelat, al contenidor marró de la fracció orgànica!